Valg af fødevarer til småtspisende
Spis og drik hyppigt | Spis og drik af og til | Spis og drik sjældent | Frarådes | |
---|---|---|---|---|
Brød, mel og gryn |
Fiberfattigt brød1, fx franskbrød, bagels, pitabrød 1 Under 6 g kostfiber pr. 100 g Teboller, rosinboller, rosinbrød Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere og flutes med hvidløgssmør Alle mel og gryntyper Grød, fx havregrød (kogt på sødmælk), øllebrød og risengrød, evt. beriget med kulhydrat og/eller proteinpulver Müesli og morgenmadsprodukter med et højt indhold af fedt og sukker2 2 Over 5 g fedt og 5 g tilsat sukker pr. 100 g Tærte- og butterdej Tarteletter |
Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkorns boller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød Müesli og morgenmadsprodukter med et lavt indhold af fedt og sukker |
||
Kartofler, ris og pasta |
Kartofler, kartoffelmos Brasede kartofler Kartoffelprodukter med højt fedtindhold3, fx pommes frites 3 Over 5 g fedt pr. 100 g Alle typer ris og pasta |
|||
Grønsager og bælgfrugter |
Alle konserverede og syltede grønsager Alle friske og frosne grønsager, men i små mængder i forhold til Normalkosten Bælgfrugter, fx kikærter, linser, bønner og ærter, men i små mængder i forhold til Normalkosten Ristede løg Grønsagsmos og legeret grønsagssuppe med fløde og evt. beriget med kulhydrat og/eller proteinpulver |
|||
Frugt, nødder og frø |
Alle konserverede og syltede frugter og bær Alle friske og frosne frugter og bær (frosne bær efter et opkog), men i små mængder i forhold til Normalkosten Frugtgrød, -suppe og -mos evt. beriget med kulhydrat og/eller proteinpulver Tørret frugt fx rosiner, svesker, abrikoser og figner Marmelade, syltetøj og gelé Alle nødder, frø, kerner Chokoladenøddecreme og peanutbutter |
|||
Mælkeprodukter og ost |
Mælk og syrnede mælkeprodukter med højt fedtindhold4 fx sødmælk, ymer, A38, sødmælksyoghurt, frugtyoghurt og koldskål 4 Mindst 3,5 g fedt pr. 100 g Mælkeprodukter med et højt indhold af protein, fx ymer naturel, kvark naturel, fromage frais og skyr Oste med højt fedtindhold5 fx skæreost (60+), brie, camembert og flødeost 5 Mindst 27 g fedt pr. 100 g Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet fløde og flødepulver Sødmælkskakao |
Letmælkskakao |
Mælk og syrnede mælkeprodukter med lavt fedtindhold, fx skummet- og letmælk samt skummetmælksyoghurt Oste med lavt fedtindhold Skummetmælkskakao |
|
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Alle former for kød, gerne med et højt fedtindhold Kødpålæg, pølser og postejer med højt fedtindhold6 fx spegepølse, rullepølse 6 Over 10 g fedt pr. 100 g Alle typer skaldyr og fisk, gerne fede typer fx laks, hellefisk, ørred, sild, makrel, ål og fiskekonserves i olie. Alle typer fjerkræ Alle typer indmad Æg og æggeretter |
Kødpålæg, pølser og postejer med lavt fedtindhold, fx filet, skinke |
||
Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m. |
Planteolie, oliemargarine og margarine Blandingsprodukter og smør Friturefedt og palmin Saucer og dressinger med højt fedtindhold7 7 Over 5 g fedt pr. 100 g Alle typer mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade (inkl. lightprodukter) Ketchup, sennep, tomatpuré, sojasauce, engelsk sauce og chutney |
Minarine Saucer og dressinger med lavt fedtindhold |
||
Sukker, desserter, kager og slik |
Alle typer sukker, honning og sirup Desserter, is og kager Slik, chokolade, marcipan og nougat |
|||
Drikkevarer |
Vand, kaffe og te8 Frugtjuice, grønsagsjuice, æblemost, sukkerholdig saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og ice-tea8 8 Evt. beriget med kulhydrat og/eller proteinpulver Ernæringstilskud |
Danskvand Sukkerfri læskedrik og sukkerfri sodavand |
||
Diverse |
Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier Bouillon, madkulør og eddike Alle typer chips Saltstænger, grissini, popcorn |
Er fagligt opdateret i 2016